Για το Blogging θα έχετε ακούσει και διαβάσει αρκετά, για το πόσο σημαντικό είναι και τι εξυπηρετεί. Με μια πρώτη σκέψη, το blogging φαίνεται να χρειάζεται αρκετή αφοσίωση ώστε να ξεκινήσει κάποιος με το δικό του blog. Ένα WordPress theme ίσως, ένα παρουσιαστικό, το ρίχνουμε κάπου στο ‘σύννεφο’ και αρχίζουμε, σωστά? Θεωρητικά έτσι είναι. Φαίνεται αρκετά απλό. Αν όμως θέλετε το blog σας να είναι σοβαρό εργαλείο για το brand σας θα πρέπει να προσθέσετε λίγο πάθος στο γράψιμο σας ώστε να μπορεί ο αναγνώστης να το αντιλαμβάνεται όταν περνά πάνω από τις γραμμές. Αυτό σημαίνει οτι θα χρειαστείτε και χρόνο ώστε να συντάξετε το περιεχόμενο το οποίο θα είναι όντως χρήσιμο και βοηθητικό.

Το να διατηράτε ένα blog σημαίνει επίσης οτι θα πρέπει να είστε συνεπείς στην ποιότητα της πληροφορίας την οποία θα μοιράζεστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Εδώ είναι που δυσκολεύει λίγο το πράγμα, δηλαδή η ικανότητα να μοιράζεστε ποιοτικό περιεχόμενο συχνά και περιεχόμενο το οποίο θα έχει συνέπεια και με τη θεματολογία του. Για να μπορέσει κάποιος να κάνει όλα τα πιο πάνω σωστά, θα πρέπει να αφοσιωθεί σε αυτό το εγχείρημα. Η όλη διαδικασία δεν είναι και τόσο εύκολη να εκτελεστεί. Κατα΄κρίβειαν προτού αρχίσετε να πληκτρολογάτε και να ανεβάζετε θα πρέπει να έχετε τα πιο κάτω υπόψη.

Ιδανικά, προτού γράψετε κάτι θα πρέπει να έχετε ένα πλάνο όχι μόνο για το περιεχόμενο αλλά και τη διαδικασία μέσα από την οποία θα στηριχθεί η έρευνα σας για αυτό. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει οτι δεν πρέπει να είστε αυθόρμητοι με το τι θα γράψετε. Μπορείτε να συνεχίσετε να είστε εμπνευσμένοι με το κάθε τι ανά πάσα στιγμή, ωστόσο όπως με το κάθε τι, ένα πλάνο θα σας βοηθήσει να οργανώσετε τις ιδέες σας ώστε να υπάρχει μια γενική εικόνα το τι κάνετε. Εργαλεία όπως το Evernote ή το Trello είναι πάντα βοηθητικά σε τέτοιες περιπτώσεις ώστε να φυλάγετε τις σκέψεις σας σε σημειώσεις μέχρι να ρθεί η ώρα να τις δημοσιεύσετε μέσα από ένα κείμενο.

Άρα ένα blog writing system κομμένο ραμμένο σε σας είναι ότι πρέπει φτάνει να μπορείτε να έχετε απαντήσεις στα πιο κάτω βασικά ερωτήματα:

Καταγραφή ιδεών. Πώς κρατούμε επαφή με τη συνεχη ροή ιδεεών αλλά και τις πηγές τις οποίες χρησιμοποιούμε? Ίσως χρησιμοποιώντας κάποιο application όπως τα δυο προαναφερθέντα ή καταγράφουμε τα πάντα στον προσωπικό μας υπολογιστή?

Το μέγεθος των ποστ. Πόσες λέξεις είναι αρκετές ώστε από τη μιά να καλύψετε το θέμα και από την άλλη να μην είστε κουραστικοί? 300? 2000? Κάτι ενδιάμεσα?

Η θεματολογία του περιεχομένου. Πως αποφασίζετε τι θα περιέχει το κάθε σας ποστ? Θα συμπεριλάβεται νέα της αγοράς πέραν από το δικό σας προιόν? Θα περιλαμβάνουν τα ποστ ίσως συνεντεύξεις? Παρουσιάσεις ατόμων? Θα είστε trending? Θα δημιουργήσετε ίσως κάποια σειρά επεισοδίων μέσα από τα πόστ? Θα χρησιμοποιήσετε multimedia ή μόνο κείμενο?

Ημερολόγιο. Τα ποστ σας θα είναι ανά βδομάδα? Κάθε μέρα? Η θεματολογία θα χωρίζεται ανά μέρα? Θα έχετε ίσως προγραμματισμένο να εντάσεται στο περιεχόμενο κι άλλους bloggers και με ποιά κριτήρια θα το κάνετε αυτό εαν ναι? Θα χρησιμοποιείτε κάποιο ηλεκτρονικό ή κανονικό ημερολόγιο ώστε να σημειώνεται να προγραμματισμένα ποστ σας?

Σύνταξη. Προτού αρχίσετε να ποστάρετε, κάθε πόσο θα γράφετε κάτι? Θα γράφεται για μια βδομάδα για να καλύψετε τον επόμενο μήνα ή θα γράφετε κάθε μέρα και ένα ποστ. Θα τα δημοσιεύεται ή θα προγραμματίζετε να δημοσιεύονται όταν εσείς θέλετε?

Όταν καταφέρετε να απαντήσετε στα πιο πάνω ερωτήματα συν κάποια άλλα τα οποία πιθανόν να προκύψουν τότε θα ξέρετε με τι έχετε να κάνετε και πως θα το χειριστείτε. Αυτός δεν είναι παρά ένα οδηγός ώστε να βοηθηθείτε κάθε φορά που θα έρθετε σε επαφή με το πληκτρολόγιο σας. Θα ξέρετε ακριβώς τι επιζητάτε και κατά κάποιον τρόπο θα λειτουργήσει σαν πυξίδα για να μην χαθείτε ποτέ. Πιο απλά, είναι ένα πλάνο το οποίο θα σας οργανώσει και θα πρέπει να ακολουθείτε πιστά. Οποιαδήποτε διεργασία εκ των προτέρων θα σας δώσει το πλεονέκτημα να γλιτώσετε χρόνο ώστε να αφοσιωθείτε σε αυτό που πραγματικά έχει σημασία, τη σκέψη και το γράψιμο.