Έρχεται η ώρα που απευθυνόμαστε στο κοινό μας με στόχο να κάνουμε πωλήσεις. Μέσω του SEO και μόνο είναι δύσκολο να πετύχουμε αυτό το σκοπό. Από την άλλη, τα Google AdWords συγκεκριμένα, δίνουν τη δυνατότητα στους marketers να εκμεταλλευτούν τα διάφορα εργαλεία εφαρμογής τους, ώστε να φέρουν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις στη ζώνη ταύτισης μέσω πειστικών διαφημιστικών μηνυμάτων με απώτερο σκοπό να γίνει μια συναλλαγή (πώληση).
Με περισσότερο από 1.2 τρις αναζητήσεις το χρόνο, η μηχανή αναζήτησης της Google ανταποκρίνεται κάθε χρόνο και καλύτερα με τα αποτελέσματα να συρρικνώνονται στο τι ψάχνει ο κάθε χρήστης ξεχωριστά, με βάση το προφίλ του. Εξίσου αποτελεσματικό γίνεται και το δίχτυο αναζήτησης των Google Αds ακολουθώντας την ίδια φιλοσοφία. Σαν πλατφόρμα τα AdWοrds μπορεί να είναι περίπλοκη για τους κοινούς ‘θνητούς’ ωστόσο κάποιες απλές τεχνικές ώστε να παίρνουμε το καλύτερο αποτέλεσμα από τις λεγόμενες Search Network Campaigns μας, ακολουθούν στις πιο κάτω γραμμές. Δοκιμάστε τες την επόμενη φορά. Αν πάλι δεν βγαίνετε από μέσα συμβουλευτείτε το digital agency σας. Αυτοί ξέρουν καλύτερα.
A. Προσαρμόστε τα Mobile Bids
Με τα κινητά να αποτελούν επέκταση του χεριού για οτιδήποτε κάνουμε, η Google είναι ψηλά στη λίστα όσον αφορά την εμπειρία αναζήτησης. Το 50% των αναζητήσεων πλέον με βάση Search Engine Rankings ερευνών γίνονται μέσω κινητών. Προσπερνώντας τις αναζητήσεις σε desktop είναι σίγουρο ότι η διαφημίσεις μας σε κινητά αποκτούν περισσότερη αξία. Η AdWords πλατφόρμα διευκολύνει τις προσπάθειες να κάνουμε engage με τους χρήστες των κινητών κατά τη διάρκεια της αναζήτησης τους παρέχοντας το ‘mobile bid adjustment’ για όλες τις καμπάνιες που τρέχουμε ή πιθανόν να ξεκινήσουμε. Το εργαλείο αυτό είναι χρήσιμο για το λόγο ότι μας δίνει τη δυνατότητα να ποντάρουμε ακόμα πιο δυναμικά σε συσκευές κινητών παρά σε desktop. Ακόμα καλύτερα, η Google πλέον δίνει τη δυνατότητα μετά την αναβάθμιση του bidding technology με το να μας δίνει την επιλογή για το bid, στο κατά πόσο αυτό εφαρμόζεται ανάλογα με την πρόθεση μας να επικοινωνήσουμε σε κινητά/ desktop ή tablet. Πως το εκμεταλλευόμαστε αυτό? Εύκολο, πάμε στα targeting settings > Devices και μας οδηγεί σε ένα πίνακα με δεδομένα απόδοσης ο οποίος χωρίζεται σε desktops, mobile devices και tablets.
Πως γίνεται? Πάμε στο ‘mobile devices with full browsers’και επιλέγουμε το ‘bid modifier’. Καλύτερα να το πάμε το +100% ωστόσο δεν είναι κανόνας που πρέπει να ακολουθήσουμε. Συνήθως τα bids για κινητά είναι φθηνότερα από bids για desktop computers. Καλό είναι όμως να ξέρουμε γιατί οι χρήστες μας χρησιμοποιούν το κινητό τους για τις αναζητήσεις και να σκεφτούμε πως η διαφήμιση μας σε mobile μπορεί να είναι πρακτική. Αν η επιχείρηση μας στοχεύει την περιοχή της και θεωρούμε ότι τα conversions θα γίνουν περισσότερο μέσω κινητών τότε σοφό θα ήταν να προχωρήσουμε σε δυναμικό mobile bid.
Β. Γνώριζε το κοινό
Αν και θα συστήναμε τα χρησιμοποιούσατε το remarketing σαν στρατηγική, σε περίπτωση που δεν θα το κάνετε πάλι θα ήταν καλό να εφαρμόζατε το Google Remarketing Tag σας. Με αυτό, έχουμε τη δυνατότητα πρόσβασης σε στατιστικά για το κοινό μας καθώς και συλλογή δεδομένων. Η Google παρέχει εξωπραγματική τεχνολογική ευφυΐα ώστε να μαζεύει δεδομένα από το traffic του website μας αναφορικά με το ποιος το επισκέπτεται παρέχοντας μας τα στο Audience Insights Reports τα οποία μαζεύονται από το remarketing tag. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε μας να γνωρίζουμε ακριβώς το profile των επισκεπτών. Τα δημογραφικά δεδομένα καθώς και τα ενδιαφέροντα του κοινού μας μπορούν να καθορίσουν σε ποιους και πού τοποθετούμε τις διαφημίσεις μας αλλά και πώς να τις παραδίδουμε. Το καλό είναι ότι η εφαρμογή αυτή είναι δωρεάν. Απλά κατεβάζουμε το remarketing tag και το τοποθετούμε σε όλες τις σελίδες του website μας (μπορούμε να το βάλουμε απλά στο header πάλι δουλεύει) και μετά απλά περιμένουμε όπως τον ψαρά στην ακτή με το καλάμι του. Μετά από λίγες βδομάδες θα έχουμε στην κατοχή μας δεδομένα χρηστών όσον αφορά το προφίλ τους (όχι προσωπικά δεδομένα) τα οποία θα μας είναι χρήσιμα για όλες τις αποφάσεις που θα πάρουμε στο μέλλον σε σχέση με τη στρατηγική μας. Προχωρώντας πάρα πέρα, μπορούμε να δημιουργήσουμε audience segments (να χωρίσουμε το κοινό μας) μέσα στο website μας ώστε να κατανοήσουμε ξεχωριστά τα προφίλ του με βάση το πώς είναι στημένο.
C. Χρησιμοποιήστε τα Ad Extensions
Είναι εντελώς δωρεάν ωστόσο αρκετοί δεν μπαίνουν στον κόπο ή δεν γνωρίζουν πώς να τα χρησιμοποιούν. Τα Ad Extensions είναι από τα πιο σημαντικά κομμάτια στο να έχουμε αποτελέσματα στην Search Network καμπάνια μας ωστόσο χρειάζεται λίγη προσοχή και γνώση για τον τρόπο που θα τα εκμεταλλευτούμε προς όφελος μας. Η Google παρέχει μια γκάμα από Ad Extensions στους marketers η οποία δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε με βάση τα αποτελέσματα αναζήτησης και πως αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν την εμπειρία του χρήστη. Locations extensions, review extensions, call extensions και τα sitelinks είναι από τα πιο ευρέως γνωστά βοηθητικά extensions. Τα sitelinks για παράδειγμα είναι ένας τρόπος ώστε ο χρήστης να μπαίνει κατευθείαν στο website μας μέσω αυτών και εκεί που θέλουμε να τον κατευθύνουμε με βάση αυτό που γυρεύει. Στο δικό μας παράδειγμα πιο κάτω τα sitelinks σχεδιάστηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να βοηθήσουμε τον χρήστη να κατανοήσει το ποιοι είμαστε εμείς και πως μπορούμε να τον πείσουμε για τη δουλειά μας, τις υπηρεσίες μας και το πιο σημαντικό του ζητάμε να μπει κατευθείαν στο ψητό απλά πατώντας το sitelink επικοινωνίας.
D. Δώστε έμφαση στο local targeting
Με βάση έρευνες της Google για το πώς αντιλαμβανόμαστε τη συμπεριφορά των χρηστών όταν έχει να κάνει με local search, το 50% , μέσω αναζήτησης σε κινητό, επισκέφτηκαν την επιχείρηση που έψαχναν εντός 24 ωρών και το 34% μέσω αναζήτησης από άλλη συσκευή. Με βάση τα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας οι χρήστες δείχνουν σαφή προτίμηση όσον αφορά διαφημίσεις οι οποίες είναι προσαρμοσμένες ανά πόλη, επαρχία και σε κάποιες περιπτώσεις ταχυδρομικό κώδικα. Το 61% των χρηστών πάνε κατευθείαν ή χρησιμοποιούν είτε διευθύνσεις είτε τηλέφωνο επικοινωνίας μέσα από το περιεχόμενο της διαφήμισης ενώ το 68% χρησιμοποιούν τα ‘Get Directions’ή τα ‘Make a call’ buttons. Eν κατακλείδι όταν στοχεύομε την local αγορά της επιχείρησης μας βεβαιωνόμαστε ότι οι διαφημίσεις μας προβάλλονται ανά location ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιούμε τα location extensions. H πλατφόρμα AdWords έχει κάνει την στόχευση ανά γεωγραφική ζώνη αρκετά εύκολη εμπειρία. Μέσω του ‘user locations’ δεδομένων μπορούμε να ξέρουμε που γεωγραφικά πάει καλά η προβολή μας και εκεί μπορούμε να αυξήσουμε το bid για τη μέγιστη απόδοση.
Καθημερινά λοιπόν βιώνουμε αλλαγές οι οποίες κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη ωστόσο πρέπει να τις ακολουθούμε και να ενημερωνόμαστε σχεδόν καθημερινά. Είναι σημαντικό να διατηρούμε ψηλό επίπεδο απόδοσης όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι στησίματος των Search Network Campaigns μας. Πειραματιστείτε, εφαρμόστε οτιδήποτε νέο και αναλύστε τα αποτελέσματα απόδοσης. Αρχικά επενδύουμε μικρά ποσά τα οποία λειτουργούν ως πειραματικοί δείχτες και αναλόγως είτε ενισχύουμε την ενέργεια μας είτε την αλλάζουμε.