Ψάχνεις για τον καλύτερο φίλο, την καλύτερη φίλη, ψάχνεις για τον καλύτερο σύντροφο, το καλύτερο αυτοκίνητο, τον καλύτερο συνεργάτη, τον καλύτερο εργοδοτούμενο και ούτο κάθε εξής. Τελικά ποιο είναι το καλύτερο ή το πιο σωστό? Το καλύτερο ή το σωστό?

“Don’t look for the best one, look for the right one”

Αυτή ήταν η ατάκα που άκουσα και πραγματικά με εντυπωσίασε, μου αναθεώρησε τον τρόπο σκέψης, ίσως και σε σένα τώρα που το διαβάζεις. Πολλές φορές είμαστε με την εντύπωση πως το καλύτερο σε κάτι είναι και το ιδανικό ή αυτό που πραγματικά επιθυμούμε. Το καλύτερο συνήθως περιγράφεται για κάτι που είναι εξαιρετικά καλό σε κάτι πολύ συγκεκριμένο και ίσως ιδιαίτερο!

“Τι εννοείς Παναγιώτη?”

Για παράδειγμα, ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον πλανήτη (αυτός που μόλις σκέφτηκες), ίσως πέραν από τις εξαιρετικές τεχνικές του με την μπάλα, να μην είναι καλός συμπαίκτης, άρα υστερεί στην ομαδικότητα, άρα και στο σύνολο.

Ο καλύτερος καλιτέχνης στον κόσμο, με τα πιο αξιοθαύμαστα έργα που έχει δει ποτέ το ανθρώπινο μάτι, να υστερεί στις προωθητικές ενέργειες που θα αναδείξουν τα έργα του, θα τον κάνουν διάσημο και θα του αποφέρουν τα επιθυμητά έσοδα. Άρα τα έργα του δεν θα αποκτήσουν ποτέ αξία παρά την αξία τους.

Τέλος, ο καλύτερος συνεργάτης ή ο καλύτερος εργοδοτούμενος, πιθανών να γνωρίζει το θέμα του άριστα όμως να μην έχει τον απαιτούμενο χαρακτήρα ή την προσωπικότητα που ταιριάζει στο δικό μας προφίλ και γούστα. Να μην έχει την πρόθεση συνεργασίας και της αλληλοβοήθειας στην ομαδικότητα για να μην του στερήσουν το δικαίωμα της αναγνώρισης και της επιβράβευσης του αποτελέσματος. Να μην σκέφτετε το σύνολο αλλά την μονάδα. Και εδώ ταιριάζει μια άλλη ατάκα “Κανείς δεν είναι εξυπνότερος από όλους εμάς μαζί”.

Και εδώ καταλήγουμε…

Προτείνουμε την αναζήτηση του σωστού ατόμου, το οποίο σωστό άτομο θα καλύψει όλες μας τις ανάγκες με ένα πακέτο από χαρακτηριστικά, ικανότητες και προσωπικότητα. Αν είστε προπονητής χτίστε μια ομάδα με τους σωστούς παίκτες παρά τους καλύτερους, αν είστε επιχειρηματίας, δημιουργήστε ανθρώπινο δυναμικό στην εταιρεία σας με τους σωστούς ανθρώπους παρά τους καλύτερους.

Η δύναμη στην ελευθερία επιλογής είναι πολύ μεγάλη έτσι επιλέξτε σωστά.