Οι τελευταίες φήμες, λένε οτι η Apple κατασκευάζει το δικό της ηλεκτρικό αυτοκίνητο το οποίο project θα ανταγωνιστεί το τι κάνει η Tesla. Πρόκειται για όχημα με αυτόνομο σύστημα το οποίο θα εμπεριέχει φιλοσοφία και σχέδιο Apple.

Εδώ και δύο χρόνια, διάφορα report έδειχναν τη σαφή πρόθεση της Apple να μελετήσει τη δημιουργία του δικού της ηλεκτρικού αυτοκινήτου, μπαίνοντας σε μια αγορά μονοπώλιο της Tesla. Σε συνδυασμό με μερικές μαρτυρίες για ‘θεάσεις’ αυτοκινήτων, με κάμερες με ενσωματομένους αισθητήρες, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε, δημιούργησε συζητήσεις περί του συγκεκριμένου project. Οι ίδιες πληροφορίες ωστόσο, μπαίνουν σε λεπτομέρειες σχετικά με το project κωδικός ‘Titan’ και όταν αυτές προέρχονται από εκδόσεις όπως το Wall Street Journal τότε είναι προς σοβαρή συζήτηση. Το θέμα είναι αν πρόκειται για ηλεκτρικό όχημα ή για αυτόνομο. Αλήθεια ή ψέματα, το ίδιο σκηνικό έλαβε χώρα πριν την επισημοποίηση της δημιουργίας του Apple TV πριν μερικά χρόνια.

Αναλύοντας πιο κάτω αυτές τις ‘φήμες’, μπορεί ο καθένας να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Αν και αρκετοί πίστευαν οτι η εταιρεία θα άφηνε οποιαδήποτε μελέτη σχετικά τα αυτόνομα οχήματα, μια επιστολή προς το υπουργείο συγκοινωνιών των Ηνωμένων Πολιτειών από τον διευθυντή καταλληλότητας προιόντων Apple, Steve Kenner, δημιουργεί αντίθετες απόψεις. Η Apple μέσω του περιεχομένου της, ενθαρύνει τη δυνατότητα δημιουργίας αυτόνομου οδικού συστήματος σε κάποιες περιοχές με όλα τα πλεονεκτήματα του. Εκπρόσωπος της Apple, επιβεβαίωσε οτι το περιεχόμενο της επιστολή προς το συμβούλιο ασφαλείας συγκοινωνιών είναι υπερ της επένδυσης για οχήματα και πάσης φύσης μεταφορικά μέσα τα οποία θα λειτουργούν με αυτόνομο πρόγραμμα ώστε να πάρει τη βιομηχανία μεταφορών στο επόμενο επίπεδο.

Αυτόνομα οχήματα με αισθητήρες στις κάμερες

Επιπλέον, στο περιεχόμενο της επιστολής, συμβουλεύει το συμβούλιο να μην θέσει αυστηρούς κανόνες όσον αφορά τα όρια των πρώτων πειραματικών αυτόνομων οχημάτων ώστε τόσο οι κατασκευαστές όσο και οι ενδιαφερόμενοι να έχουν ίσες ευκαιρείες εισαγωγής προτάσεων. Ο ίδιος εκπρόσωπος της Apple, δηλώνει οτι θα πρέπει να δημιουργηθεί κοινή πλατφόρμα ώστε όλοι οι ‘παίχτες’ να μοιραστούν γνώση και δεδομένα τα οποία αφορούν κυρίως την καταλληλότητα των οχημάτων τα οποία θα αποτρέπουν δυστυχήματα, ώστε το όλο σύστημα να αποτελεί το καλύτερο παράγωγο της προσπάθειας αυτής.

Φυσικά, από τη στιγμή που η Apple δίνει αρκετή έφμαση στην προστασία προσωπικών δεδομένων, δεν θα ήταν του χαρακτήρα της να μην το αναφέρει στην επιστολή. Η τοποθέτηση του Kenner είναι ότι τα προσωπικά δεδομένα δεν θα πρέπει να θυσιαστούν στο βωμό της διάδοσης κοινών δεδομένων αλλά να αφοσιωθεί η χρήση δεδομένων τα οποία έχουν να κάνουν κυρίως με την χρήση της τεχνολογίας, των αλγόριθμων και των προγραμμάτων των οχημάτων.

O Tim Cook εντάχθηκε στην Apple τον Μάρτιο του 1998 ως ανώτατος αντιπρόεδρος λειτουργιών της εταιρείας ανά το παγκόσμιο και μετέπειτα ως αντιπρόεδρος sales και operations.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των οικονομικών του τελευταίου τρίμηνου, ο CEO της Apple, Tim Cook, πέραν από ερωτήσεις οι οποίες είχαν να κάνουν με το Apple Pay και το Siri, δέχτηκε σωρεία για το όχημα Apple. Αν και ο ίδιος δεν διεύψευσε αλλά ούτε επιβεβαίωσε τις φήμες για το project, αναφέρθηκε απλά και μόνο στο γεγονός οτι η Apple μελετά πάντα τρόπους για να κάνει την εμπειρία του κόσμου μέσω των προιόντων της, καλύτερη.  Ο Tim Cook, πρόσθεσε οτι μελετάται συνεχώς η βιομηχανία του αυτοκινήτου γενικά και το πως η χρήση της τεχνολογίας θα προσφέρει καλύτερη εμπειρία στους οδηγούς, χωρίς να σημαίνει οτι υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πλάνο προς τον σκοπό αυτό.