Από τον περασμένο Νοέμβριο είναι εφικτή η δυνατότητα διαφημίσεων στο Facebook Messenger. Δεν πρόκειται για ένα νέο εργαλείο για όσους προωθούν δικές τους εταιρείες ή accounts εταιρειών αλλά για ένα εντελώς νέο κανάλι επικοινωνίας με τους χρήστες της πλατφόρμας. Εκείνο που πιθανόν να κάνει ενδιαφέρον τις διαφημίσεις στο Facebook Messenger είναι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο chat channel είναι πλέον αρκετά δημοφιλές και αρκετά φιλικό ως προς τη χρήση του.

Περισσότεροι από 1 δις άνθρωποι χρησιμοποιούν καθημερινά το Messenger του Facebook

Το Facebook Messenger, φέρνει κοντά φίλους, οικογένεια, συνεργάτες και γενικά κόσμο ο οποίος ενδιαφέρει άμεσα όσους δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην πλατφόρμα. Το πόσο δημοφιλές είναι το Facebook Messenger το κάνει αρκετά πρόσφορο στο να αγοράσει κάποιος διαφήμιση ώστε να επωφεληθεί με την προοπτική να επικοινωνήσει με πιθανούς πελάτες. Ήδη τα αρχικά test έφεραν θετικά αποτελέσματα μιας και η αντίδραση και το ROI είναι αρκετά ψηλά. Θετικό είναι και από την πλευρά των καταναλωτών. Πιθανό ενδιαφέρον από την πλευρά του καταναλωτή εκδηλώνεται άμεσα μέσω chat και η επικοινωνία είναι άμεση και ελεγχόμενη. Ίσως καλύτερη επικοινωνία και από e-mail για το λόγο ότι ο κόσμος τείνει να απαντά πιο γρήγορα ενώ υπάρχει και η τάση να μην απαντώνται άμεσα τα e-mails.

Οι τρόποι να διαφημίσει κάποιος στο Facebook Messenger είναι δύο. 

Ο πρώτος τρόπος ονομάζεται destination ad και ο λόγος που ονομάζεται έτσι είναι επειδή γίνεται η επιλογή ώστε το Facebook Messenger να είναι το destination, δηλαδή ο ‘τόπος’ που θα παίξει η διαφήμιση. Όπως μια κανονική διαφήμιση, το destination ad εμφανίζεται στο news feed και μπορεί να είναι είτε video, είτε φωτογραφία, είτε carousel κτλ. Όταν κάποιος πατά πάνω στη διαφήμιση, ανοίγεται επικοινωνίας κατευθείαν με το το Facebook Page που διαφημίζει, στο Messenger όπου εκεί μπορεί να ξεκινήσει η επικοινωνία. Μια τέτοια διαφήμιση τρέχει το ANT1iwo η οποία σε ενθαρρύνει να έρθεις σε επαφή με το bot του το οποίο πλέον μέσα από το Messenger σε προκαλεί μέσω keyword να αναζητήσεις ειδήσεις από την επικαιρότητα.

Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσω πληρωμένου μηνύματος το οποίο είναι κάτι όπως ένα e-mail. Όταν στέλνετε ένα πληρωμένο μήνυμα, εμφανίζεται στο inbox του Messenger. To τι κάνει το Facebook είναι να περιορίζει τα κοινά για πληρωμένα μηνύματα ώστε να μην γίνεται το Messenger χώρος συνεύρεσης spam. Η αποστολή πληρωμένου μηνύματος είναι εφικτή μόνο σε όσους έχουν επικοινωνήσει στο παρελθόν μέσω Messenger.

Προτού ξεκινήσει μια καμπάνια μέσω Facebook Messenger θα πρέπει πρώτα να διερωτηθείτε πως αυτή θα εξυπηρετήσει το επιλεγμένο κοινό σας. Ποιες ανάγκες έχουν, πως θα ξεκινήσει μια συζήτηση και πάντα να θυμάστε ότι δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε σε βαθμό που να μην μπορείτε να χειριστείτε τον όγκο αντίδρασης. Ξεκινήστε με μικρό ένα μικρό audience και με αυτούς που γνωρίζουν ήδη για σας. Επίσης να θυμάστε ότι πρέπει να διευθετήσετε και ποιος θα είναι διαθέσιμος να χειριστεί τα μηνύματα αντίδρασης στην καμπάνια από τη στιγμή που η φιλοσοφία μιας επικοινωνίας στο Messenger είναι η αμεσότητα και η φυσική επικοινωνία.