Ποιος μας το έλεγε πως μια ταινία επιστημονικής φαντασίας με θέμα μια παγκόσμια πανδημία θα μας δημιουργούσε τόσα πολλά ανάμεικτα συναισθήματα, αφού πλέον μπορούμε να ταυτιστούμε απόλυτα με κάτι που έμοιαζε κάποτε τόσο αδύνατο. Οι ταινίες αυτές συνήθως παρουσιάζουν μια πανδημία, η οποία φαίνεται να είναι φρικτή και άμεσα απειλητική προς την ανθρωπότητα κάτι που δημιουργεί πανικό, σύγχυση και απελπισία. Αρχικά φαίνεται η αδυναμία του ανθρώπου να αντιδράσει άμεσα, ωστόσο τελικά με τη βοήθεια της επιστήμης, της ιατρικής, και της τεχνολογίας ο άνθρωπος τα καταφέρνει και αυτό μπορεί να δώσει ένα αισιόδοξο μήνυμα σε όλους εμάς.

Για εσάς που θα θέλατε να περάσετε τις ατέλειωτες ώρες στο σπίτι με 1 ή 2 μπορεί και 3 ταινίες που σχετίζονται με την κατάσταση που επικρατεί τώρα στην δική μας πραγματικότητα, έχουμε να σας προτείνουμε μερικές, αφού είναι μια ευκαιρία τώρα που #μένουμεσπίτι.

Contagion (2011)

Η ταινία Contagion του Steven Soderbergh, βγήκε στις αίθουσες του cinema το 2011 και είχε ως θέμα την εξάπλωση ενός μολυσματικού ιού, ο οποίος προκαλεί παγκόσμια φονική πανδημία, διάφοροι φορείς υγείας προσπαθούν να τη σταματήσουν και να βρουν το εμβόλιο, ενώ ο πανικός και τα θύματα αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς. Η ταινία «Contagion» εγείρει πολλά ερωτήματα ως προς τις συνέπειες κάποιας άγνωστης και θανατηφόρας ασθένειας τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Κάποιοι από τους γνωστούς ηθοποιούς που συμμετέχουν στη ταινία αυτή είναι η Gwyneth Paltrow, ο Matt Damon, ο Marion Cottilard, η Kate Winslet και ο Jude Law.

Outbreak (1995)

Η αμερικανική κινηματογραφική ταινία Outbreak του 1995 σε σκηνοθεσία του Wolfgang Petersen χαρακτηριζόμενο ως μια ταινία «ιατρικής καταστροφής» έχει θέμα ένα θανατηφόρο ιό, ο οποίος αποτελεί απειλή για τους κατοίκους μιας αμερικανικής κωμόπολης. Στην ταινία τονίζετε το μέχρι πού θα μπορούσαν να φθάσουν στρατιωτικές και πολιτικές υγειονομικές υπηρεσίες προκειμένου να περιορίσουν τη διάδοση ενός μεταδοτικού θανατηφόρου νοσήματος, το οποίο πετυχαίνουν στο τέλος. Μερικοί από τους πρωταγωνιστές της ταινίας είναι: Dustin Hoffman, Rene Russo, Morgan Freeman Donald Sutherland, με co-stars Cuba Gooding Jr., Kevin Spacey και Patrick Dempsey.

The Happening (2008)

Η ταινία The Happening αποτελεί παραγωγή του 2008 με σκηνοθέτη τον M. Night Shyamalan και πρωταγωνιστές τους: Mark Wahlberg, Zooey Deschanel, John Leguizamo, Ashlyn Sanchez, Betty Buckley. Η ταινία αυτή έχει θέμα τις μαζικές αυτοκτονίες οι οποίες αρχίζουν μια μέρα ανεξήγητα. Αμέτρητοι άνθρωποι αρχίζουν να αυτοκτονούν με οποιοδήποτε τρόπο. Ενώ η ανθρωπότητα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής, ο Elliot Moore προσπαθεί να σώσει την οικογένειά του και παράλληλα να κατανοήσει τι κρύβεται πίσω από το φρικιαστικό ανεξήγητο φαινόμενο.

World War Z (2013)

Περιπετειώδες μετα-αποκαλυπτικό θρίλερ του 2013 σε σκηνοθεσία του Marc Forster, το οποίο είναι βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Max Brooks. Η υπόθεση αφορά ένας πρώην υπάλληλο του στρατού και των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος, μετά το ξέσπασμα μιας φονικής πανδημίας, βρίσκεται σε έναν αγώνα δρόμου ενάντια στο χρόνο, για να σταματήσει μια θανατηφόρα πανδημία που μεταμορφώνει τους ανθρώπους σε επιθετικά “όντα, τα οποίο αποτελούν απειλή για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Πρωταγωνιστούν οι Brad Pitt, Μireille Enos, Eric West, κ.α.

I Am Legend (2007)

Μια ακόμα ταινία επιστημονικής φαντασίας η οποία αφορά την μετάλλαξη των ανθρώπων από μια επιδημία. Η ταινία αποτελεί παραγωγή του 2007 και σκηνοθεσία του Francis Lawrence. Το σενάριο της ταινίας παρουσιάζει τον βιολόγο Robert Neville (Will Smith) ο οποίος είναι ο μοναδικός, υγιής επιζών μιας θανατηφόρας επιδημίας που προκλήθηκε από έναν ιό στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο, στην πόλη κυκλοφορούν μεταλλαγμένα από την επιδημία πλάσματα τα οποία είναι διψασμένα για αίμα. Μέσα στην προσπάθεια του να σωθεί, προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει το αντίδοτο το οποίο θα σώσει την ανθρωπότητα και θα αντιστρέψει όλα όσα επέφερε η πανδημία.

Bird Box (2018)

Το «Bird Box» διαδραματίζεται σε έναν κόσμο όπου μια μυστηριώδης δύναμη έχει εξοντώσει τον πληθυσμό του πλανήτη. Το μόνο σίγουρο σε αυτή την κατάσταση είναι πως όποιος δει την πηγή του κακού, είσαι καταδικασμένος να οδηγηθεί στην αυτοκτονία. Η πρωταγωνίστρια της ταινίες αναγκάζεται να ακολουθήσει, μαζί με τα 2 παιδιά της, ένα μακρύ δρόμο ακολουθώντας την επικίνδυνη πορεία ενός ποταμού με προορισμό το μοναδικό μέρος που ίσως μπορεί να τους σώσει, με τα μάτια κλειστά. Η  ταινία είναι παραγωγή του 2018 από τη Susanne Bier και διάσημους ηθοποιούς όπως: Sandra Bullock, Trevante Rhodes, John Malkovich, Danielle Macdonald και Sarah Paulson.

Perfect Sense (2011)     

Μια πανδημία ενός ιού ξεσπά παγκοσμίως, όπου οι άνθρωποι χάνουν μια μια τις αισθήσεις τους, πρώτα την όσφρηση, μετά τη γεύση μέχρι να στερηθούν και τα πέντε αισθητήρια όργανά τους. Ταυτόχρονα μια ερωτική ιστορία γεννιέται και καθώς τα συναισθήματά της δυναμώνουν, οι αισθήσεις χάνονται. Το Perfect Sense είναι παραγωγή του 2011, αποτελεί σκηνοθεσία του David Mackenzie και πρωταγωνιστούν: Ewan McGregor, Eva Green, Connie Nielsen, Stephen Dillane, Ewen Bremner.

Οι ταινίες αυτές μπορούν να θεωρηθούν ως οι πιο επίκαιρες από ποτέ, αν και στη δική μας περίπτωση μιλάμε για κάτι πολύ πιο διαχειρίσιμο. Θα μπορούσαν κατά κάποιο τρόπο να θεωρηθούν ως ένα είδος παρηγοριάς μιας και οι άνθρωποι καταφέρνουν να ανταπεξέλθουν από κάτι που φαίνεται τόσο τρομακτικό. Ελπίζουμε να τις απολαύσετε!