Η γενική εικόνα που βγάζεις προς τα έξω είναι αυτή που καθορίζει τον τρόπο αντιμετώπισής σου. Είτε μιλάμε για τον χώρο εργασίας είτε για τις καθημερινές δραστηριότητες, είναι πολύ σημαντικό να μάθεις να παίζεις ομαδικά.
Αν η εικόνα που βγάζεις προς τα έξω δείχνει πως είσαι άτομο που μπορείς να τύχεις εμπιστοσύνης από τρίτους, τότε την κερδίζεις. Αν όμως έχεις κάποιες αρνητικές συμπεριφορές, αυτό θα επηρεάσει και τον τρόπο που σε βλέπουν.
Μαζέψαμε πιο κάτω 7 λόγους που μπορείς να αποφύγεις ή να διορθώσεις, ούτως ώστε να αποβάλεις συμπεριφορές αντιπάθειας:
1. Μιλάς πολύ για εσένα
Όταν θες να βρίσκεσαι συνεχώς στο προσκήνιο βγάζεις έναν εγωισμό που σε κρατά πίσω. Κανείς δεν θέλει να ακούει συνέχεια τον άλλο, για τα κατορθώματα και τις κατακτήσεις του. Αν κάνεις δε το λάθος και πιστέψεις πως είσαι πιο σπουδαίος από τους άλλους γύρω σου, το έχασες το παιχνίδι για τα καλά.
2. Συνέχεια ζητάς χάρες
Σκέψου πως βρίσκεσαι στη δουλειά σου και υπάρχει συνεχώς εκείνος ο ένας που κάθε στιγμή της ημέρας ζητάει μία χάρη. Δεν γίνεται ενοχλητικός; Δεν είναι κακό να ζητάς βοήθεια όταν χρειαστείς, αλλά μην το παρακάνεις και να ζητάς κάτι συνεχώς. Ο άλλος θα ξοδέψει κάποιον από το χρόνο του για να σε βοηθήσει κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το σεβαστείς.
3. Δεν δίνεις πολλά
Αντίθετα, αν σου ζητάνε πράγματα και ποτέ δεν ανταποκριθείς, δεν θεωρείσαι άτομο συνεργάσιμο. Ακόμη και στις καθημερινές σου συναναστροφές, ένα άτομο που δίνει συνεχώς χωρίς να περιμένει ανταλλάγματα είναι ιδιαίτερα συμπαθής. Το αντίθετο συμβαίνει όταν δεν δίνει τίποτα.
4.Έχεις υπεροψία
Όλοι οι άνθρωποι έχουν κάτι να προσφέρουν. Ακόμη και αυτοί που δεν σου «γεμίζουν το μάτι». Όμως ακόμη κι αυτοί θα σε μάθουν να συμπεριφέρεσαι πιο σωστά. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να νιώθεις ανώτερος, ούτε βέβαια και να το δείχνεις. Το «σ’ όποιον αρέσουμε» δεν χωράει στις επαγγελματικές συναναστροφές.
5. Εμφανίζεσαι μόνο όταν χρειαστείς κάτι
Κάτι άλλο εξίσου κακό. Είσαι χαμένος όποτε σε ψάχνουν, αλλά εμφανίζεσαι όταν παρουσιαστεί ανάγκη. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερος σχολιασμός εδώ. Είναι τόσο άσχημο όσο ακούγεται και όσο ενδεχομένως το έζησες στο παρελθόν.
6. Δεν ακούς
Από τις πιο άσχημες συμπεριφορές που μπορείς να έχεις. Να μην δίνεις την προσοχή σου όταν κάποιος μιλάει. Δεν είναι επαγγελματικό το θέμα, είναι πολύ γενικότερο. Όλοι οι επιτυχημένοι και αναγνωρισμένοι ηγέτες χαρακτηρίζονται από τη συναίσθηση και την ανεπτυγμένη ιδιότητα που έχουν να ακούνε. Κάθε άνθρωπος έχει την ιστορία του κι αν θέλει να τη μοιραστεί μαζί σου είναι τιμή σου. Να ακούς και να προσέχεις!
7. Δεν δείχνεις πως νοιάζεσαι
Πολλά πράγματα ίσως τα παίρνεις ως δεδομένα στην καθημερινή ζωή. Δεν είναι όμως πάντα έτσι. Αξία στη ζωή έχουν οι ανθρώπινες σχέσεις και αυτές πρέπει να έχουμε ως οδηγό.
Παράδειγμα, αν στη δουλειά κάποιος συνάδελφος δεν είναι καλά και το καταλάβεις, μπορείς απλά να τον ρωτήσεις από ενδιαφέρον. Αν γνωρίζεις πως κάποιος φίλος χρειάζεται βοήθεια και δεν τη ζητά, μπορείς να του προσφέρεις. Το να νοιάζεσαι σε κάνει συμπαθητικό και ανθρώπινο. Το να μην νοιάζεσαι σε κάνει έναν ακόμη αδιάφορο.
Εσύ; Κάνεις κάποια από τα ποιο πάνω λάθη; Μπορείς να αλλάξεις λίγο τον τρόπο σκέψης και να βελτιώσεις κάποια σημεία. Αρκεί βέβαια να υπάρχει θέληση!