Όλο και περισσότερο πρέπει και οφείλουμε να επενδύουμε στον εαυτό μας. Οι διάφορες δεξιότητες που αποκτούμε καθημερινώς μπορούν να μας βοηθήσουν να καλλιεργήσουμε ένα πιο σωστό και επαγγελματικό προφίλ, που πέραν από τη δουλειά μας θα μας βοηθήσουν και στις προσωπικές μας υποχρεώσεις.

Υπάρχουν δεξιότητες που μπορούν να καλλιεργηθούν και που δεν αφορούν επαγγελματικές ασχολίες. Τα λεγόμενα soft skills είναι δεξιότητες που αφορούν στο χαρακτήρα και την προσωπικότητα του καθενός και αν καλλιεργηθούν σε βάθος μπορούν να ελέγξουν – και να βελτιώσουν – τη γενικότερη συμπεριφορά σου.

Γι’ αυτό και εδώ δίνονται 6 παραδείγματα που μπορούν να καλλιεργηθούν από τον καθένα μας:

  1. Θετικότητα

Ό,τι εκπέμπεις έρχεται πίσω σε σένα. Αν εκπέμπεις αρνητικότητα, θα περιβάλλεσαι από αρνητικά στοιχεία. Και φυσικά, το αντίθετο.

Αν αρχίσεις να βλέπεις τον κόσμο πιο θετικά και να συμπεριφέρεσαι με θετικό τρόπο, θα λαμβάνεις θετικά vibes. Το χαμόγελο είναι απαραίτητο «αξεσουάρ», όπως και ο χαιρετισμός όταν έρχεσαι ή φεύγεις από το γραφείο.

Η προσφορά βοήθειας όπου είναι απαραίτητο. Η αντικατάσταση του «εγώ» με το «εμείς», η φιλική προσφώνηση, ο ίδιος σεβασμός μπροστά από το CEO και τον επιστάτη. Ό,τι δίνεις, σου έρχεται πίσω.

  1. Πρωτοβουλία

Το να παίρνεις πρωτοβουλίες όταν κανείς άλλος δεν το κάνει βοηθάει να κτίσεις αυτοπεποίθηση. Δεν χρειάζεται πάντα να σου λένε τι να κάνεις. Μερικές φορές, ακόμη και να μην γνωρίζεις τι θα βγει, μπορείς απλά να κάνεις το πρώτο βήμα.  

Σίγουρα δεν εγγυάται κανείς την αποτελεσματικότητα, αλλά όταν επαναλαμβάνεις τη διαδικασία λήψης πρωτοβουλιών, κτίζεις μια πολύ δυναμική εικόνα.

Και όλοι αισθάνονται πιο ασφαλείς αν υπάρχει εκείνος ο ένας που μπορεί να κάνει το πρώτο βήμα

3. Συναίσθηση

Η συναίσθηση, ή αγγλιστί embathy, είναι η κατάσταση εκείνη στην οποία μπορείς να νιώσεις πραγματικά τον άλλο. Να μπεις «στο πετσί του», να καταλάβεις γιατί νιώθει έτσι όπως νιώθει, να είσαι πάντα διαθέσιμος να τον ακούσεις και να προσπαθήσεις όσο γίνεται να βοηθήσεις.

Ουσιαστικά, είναι να έρθεις σε επαφή με τον πιο ανθρώπινό σου εαυτό. Έτσι καταλαβαίνεις πως όλοι οι άνθρωποι είναι σημαντικοί, που είναι και το καλύτερο φάρμακο στο να δημιουργήσεις υγιείς ανθρώπινες σχέσεις.

Η συναίσθηση καλλιεργείται με το να δείχνεις στους ανθρώπους πως είσαι εκεί γι’ αυτούς. Και για να το πας και ένα βήμα παραπέρα, με το να τους δείχνεις πως εκείνοι είναι σημαντικοί για εσένα.

Αυτό όχι μόνο τονίζει την αυτοπεποίθησή τους, αλλά στα μάτια τους είσαι ο ηγέτης που χρειάζονται. Τα πάντα, στην τελική, είναι θέμα ανθρώπινων σχέσεων.

 

  1. Δίψα για μάθηση

Η διαδικασία της μάθησης δεν τελειώνει ποτέ. Όχι μόνο σε θέματα που αφορούν στη δουλειά μας, αλλά και σε οτιδήποτε μπορεί να βελτιώσει τον εαυτό μας.

Δεν είναι άλλωστε λίγοι αυτοί που επιμένουν πως τα καλύτερα δώρα που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου είναι ταξίδια και βιβλία. Και τα δύο «ανοίγουν» το μυαλό, ενθαρρύνουν τη φαντασία και σε κάνουν πιο ταπεινό.

Η ταπεινότητα αυτή σε βοηθάει να καταλάβεις πως πραγματικά ο καθένας έχει κάτι να σου διδάξει και να σου προσφέρει. Φτάνει να μπορείς να τον ακούσεις.

 

  1. Έξυπνα και όχι δύσκολα

Το ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος πιθανότατα να το έχεις καταλάβει από καιρό. Για το λόγο αυτό, χρειάζεται σωστή οργάνωση και καθορισμός προτεραιοτήτων. Ή πιο απλά, να μάθεις να δουλεύεις πιο έξυπνα και όχι πιο δύσκολα.

Πραγματικά, αν καταλάβεις ότι κατά τη διάρκεια μίας βδομάδας τα σημαντικά πράγματα δεν είναι 100, αλλά 5, τότε θα μπορείς να στρέψεις όλη σου την προσοχή και ενέργεια εκεί.

Γι’ αυτό θέσε προτεραιότητες, συγύρισε το χώρο σου, οργανώσου κατάλληλα και μην χάνεις χρόνο σε ανούσια πράγματα.

Αν καλλιεργήσεις τη συνήθεια να μην ξεφεύγεις από αυτά που πρέπει να κάνεις, θα δεις πως λιγότερη ενέργεια θα αναλώνεται στα πιο ασήμαντα.

 

  1. Ακεραιότητα χαρακτήρα

Η ακεραιότητα του χαρακτήρα είναι πολύ σημαντικό πράγμα. Να έχεις τις αρχές σου και να τις ακολουθείς ακόμη και όταν οι συγκυρίες δεν είναι με το μέρος σου. Να κάνεις αυτό που θεωρείς σωστό ακόμη και όταν δεν σε συμφέρει. Να είσαι σωστός στα πιστεύω σου ακόμη κι αν δεν το προσέξει ποτέ κανείς.

Ένας ακέραιος χαρακτήρας εμπνέει σεβασμό και κτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης. Μπορείς να μην λες μεγάλες κουβέντες, αλλά αυτά που θα λες και θα υπόσχεσαι να τα φέρνεις πάντα εις πέρας. Έτσι γίνεσαι ο ηγέτης που όλοι θέλουν να έχουν.

 

Εν κατακλείδι

Υπάρχουν δεξιότητες που δεν θα σου τις διδάξουν τα πανεπιστήμια. Θα τις βρεις μπροστά σου αποκτώντας εμπειρία, αλλά είναι σημαντικό να ανοίξεις τα μάτια σου όταν τις συναντάς.

Οι ανθρώπινες σχέσεις, η προσωπική βελτίωση και η ευσυνείδητη δουλειά μάς αλλάζουν επίπεδο σε κάθε τομέα της ζωής μας. Αρκεί να θέλουμε με τη σειρά μας να αλλάξουμε.