Ο ηγέτης είναι εκείνος που θα πάρει την ομάδα στις πλάτες του και θα την οδηγήσει σε επιτυχίες.

Είναι ο άνθρωπος που επενδύει σε ανθρώπους, που θέλει να βλέπει όσους τον περιτριγυρίζουν να βελτιώνονται και να πηγαίνουν μπροστά. Είναι ο άνθρωπος που έχει εμπνευστεί από άλλους και με τη σειρά του εμπνέει τρίτους, χωρίς καν να το καταλαβαίνει.

Οι άνθρωποι με ηγετικά χαρίσματα έχουν κάποια χαρακτηριστικά που είναι σε όλους κοινά. Βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε πιο κάτω 5 από αυτά:

1.Όραμα

Έχουν έναν ξεκάθαρο στόχο και μια ιδέα για την οποία νιώθουν μεγάλο ενθουσιασμό. Έτσι μπορούν να μεταδώσουν και σε τρίτους τόσο την ιδέα, όσο και την αγάπη για εκείνο που κάνουν.

Όσοι έχουν όραμα ξέρουν πού βρίσκονται και ξέρουν πού θέλουν να βρίσκονται σε λίγα χρόνια. Έτσι, βγάζουν πλάνο και κινούνται με μεθοδικότητα για να εκπληρώσουν τα όνειρά τους.

  1. Στρατηγική

Χωρίς στρατηγική δύσκολα ξεχωρίζεις έναν επιτυχημένο άνθρωπο από έναν μη. Οι ηγέτες έχουν την ικανότητα να βλέπουν μπροστά και να προσαρμόζουν τις κινήσεις τους ανάλογα. Ξέρουν πως θα χρειαστεί να βγουν από τη ζώνη άνεσής τους προκειμένου να αντεπεξέλθουν.

Γι’ αυτό και δεν θα δεις επιτυχημένο άνθρωπο να κάνει τα ίδια και τα ίδια και να περιμένει διαφορετικά αποτελέσματα.

Στη στρατηγική περιλαμβάνονται πολλές άλλες αρετές, όπως είναι η υπομονή, η σωστή διαχείριση χρόνου, το κουράγιο αλλά και τα ρίσκα που πρέπει να παρθούν.

  1. Ακεραιότητα χαρακτήρα

Ακεραιότητα είναι να ξέρεις τις αρχές και τα πιστεύω σου και να τα εφαρμόζεις, ακόμη κι αν δεν θα τα δει ποτέ κανείς. Και βέβαια, σε επαγγελματικό πλαίσιο, να συμβαδίζεις με τις αρχές που διέπουν την εταιρεία όπου εργάζεσαι.

Οι ακέραιοι άνθρωποι τυγχάνουν μεγαλύτερης εμπιστοσύνης καθώς είναι αληθινοί. Λένε πάντα την αλήθεια ακόμη και όταν αυτή δεν είναι με το μέρος τους.

Όλοι χρειαζόμαστε αληθινούς ανθρώπους δίπλα μας και οι ηγέτες δεν κρύβουν πράγματα που αφορούν τους γύρω τους.

  1. Ταπεινότητα

Μια αρετή που κάπως παρεξηγείται ο χαρακτήρας της. Ταπεινότητα είναι να παραμένεις προσγειωμένος ακόμη κι αν έχεις όλη τη δύναμη του κόσμου στα χέρια σου.

Δεν σημαίνει ούτε φόβος ούτε ατολμία. Σημαίνει να παραμερείς τον εγωισμό σου και να ακούς πάντα τους άλλους, ακόμη κι αν είναι κατώτεροί σου.

Οι ηγέτες γνωρίζουν πού ήταν και πώς έφτασαν εκεί που έφτασαν. Ξέρουν επίσης καλά πως τίποτα δεν είναι απόλυτο και μπορεί την επόμενη μέρα να χρειαστούν όση βοήθεια μπορούν να πάρουν.

Το να πατάς στη γη είναι μια σπουδαία υπενθύμιση του ότι ξεκίνησες από κάπου χαμηλά και ότι δεν διαφέρεις σε πολλά από τους υπόλοιπους που βρίσκονται τώρα εκεί χαμηλά.

  1. Συγκέντρωση στο στόχο

Ένα χαρακτηριστικό που δεν αφορά μόνο τον ηγέτη αλλά και την ομάδα του. Η συγκέντρωση είναι όταν όλοι μαζί βλέπουν τον κοινό στόχο και επικεντρώνονται σ’ αυτόν με σκοπό να τον υλοποιήσουν.

Με αυτόν τον τρόπο επενδύουν σωστά το χρόνο τους και κοιτάζουν την ποιότητα. Δεν μένουν προσκολλημένοι στο παρελθόν, αντίθετα το χρησιμοποιούν για να βελτιωθούν. Δεν απογοητεύονται από τις αποτυχίες αλλά μαθαίνουν από τα λάθη τους.

Δεν διασπάται η προσοχή τους, αντίθετα δυναμώνει καθώς θέλουν να πραγματοποιήσουν τον στόχο τους. Αυτό βοηθά και την ομάδα να μην μένει προσκολλημένη στο παρελθόν, αλλά να κοιτάζει μόνο μπροστά.

Εν κατακλείδι

Οι ηγέτες είναι άνθρωποι που έχουν τον τρόπο να εμπνέουν με το παράδειγμά τους. Τυγχάνουν εμπιστοσύνης, εκτίμησης και σεβασμού. Τέτοιοι άνθρωποι χρειάζονται σε κάθε χώρο για να εμπνεύσουν με το παράδειγμά τους. Θα μπορούσες εσύ να αναλάβεις τέτοια ευθύνη;