Χρόνο με το χρόνο συναντώ αρκετούς ανθρώπους με στόχους, ταλέντο, όρεξη και ενέργεια οι οποίοι ωστόσο δεν μπορούν να κατευθύνουν την καριέρας τους εκεί που το θέλουν. Το τι γίνεται συνήθως, με βάση το τι συζητάμε με κάθε ευκαιρία, είναι ότι οι παρεμβολές που δέχονται από αρνητικές επιρροές άλλων, διαταράσσουν τον επαγγελματικό προσανατολισμό τους. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται χαμηλή αυτοπεποίθηση και η αντίδραση είναι να ακούνε κολλημένοι το τι λένε άλλοι για αυτούς ενεργώντας με βάση το τι απαιτούν αυτοί οι άλλοι χωρίς δικό τους όφελος αλλά όφελος άλλων. Είναι φυσικό επακόλουθο λοιπόν, οι πλείστοι να είναι υπόλογοι σε άλλους παρά στον εαυτό τους.

Στο χώρο των business, καθώς ο κάθε εργαζόμενος, μάνατζερ ή επιχειρηματίας προσπαθεί να βρει τη σωστή του ταυτότητα, για να μπορέσει να πετύχει τους στόχους του και να μην αφήσει πρώτα την αγορά και δεύτερο, τρίτους, να καθορίσουν το μονοπάτι της καριέρας του οφείλει να έχει υπόψη τις πέντε πιο κάτω συμβουλές.

Αποβολή αρνητικότητας.

Ο πρώτος που θα σταθεί εμπόδιοo στους στόχους σου είναι ο ίδιος ο εαυτός σου. Μην αμφισβητήσεις ποτές τις ικανότητες αλλά και δυνατότητες σου. Η ζωή συνεχώς σε φέρνει αντιμέτωπο με δυσκολίες και το στοίχημα είναι να τις αντιμετωπίσεις. Αντί αυτές να σε απoπροσανατολίζουν, μάθε από αυτές. Αν είναι δυνατόν κατέγραψε τες κάτω ώστε την επόμενη φορά που θα βρεθείς σε παρόμοια κατάσταση να ξέρεις πως θα ενεργήσεις. Είναι καλό να δέχεσαι θετική αλλά και αρνητική κριτική, μάθε από αυτήν αλλά προσπάθησε να μην σε βγάλει εκτός συγκέντρωσης, συμπεριφοράς αλλά και κινήτρων.

Απόφυγε τη ζηλοφθονία. 

Αυτή τη συμβουλή ίσως να την έβαζα και πρώτη πρώτη. Οι περισσότεροι άνθρωποι σπαταλούν τη ζωή τους παλεύοντας κάπου στο μεταξύ του να είναι αυθεντικοί αλλά και να αφομοιώσουν κάτι από άλλους. Ίσως προσπαθούν λανθασμένα να είναι κάτι που θέλουν άλλοι παρά να είναι αυτό που θέλουν. Η ζήλια λοιπόν έχει την ικανότητα να θολώνει το μυαλό και να σε κάνει να αμφισβητήσεις τις ίδιες σου τις προθέσεις. Μην αφήσεις τη ζήλια να καθορίσει το μέλλον σου και να παρασύρει μακριά τις φιλοδοξίες σου. Εάν καταφέρεις να χειριστείς τη ζήλια τότε είναι μια πιστοποίηση ότι είσαι στο σωστό δρόμο στο να πετύχεις τους στόχους σου αλλά παράλληλα θα σε δυναμώσει να αντιμετωπίσεις καταστάσεις ζήλιας προς εσένα. Καθώς θα προχωράς και θα χτίζεις momentum θα μπορείς να αντιληφθείς ποιος σε στηρίζει και ποιος όχι. Μόλις εντοπίσεις ζήλια, προσπέρασε την ώστε να μην σε επηρεάσει. Το κλειδί είναι να την αποβάλεις γρήγορα προτού απλωθεί πάνω σου σαν ιός και να επηρεάσει τις αποφάσεις τους. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα να ελαττώσει την πρόοδο σου.

Μείνε κοντά με αυτούς που σε στηρίζουν. 

Απόφυγε τους κακεντρεχής και τους ζηλόφθονες και μάθε να είσαι σε κύκλο ανθρώπων οι οποίοι θα σε τραβήξουν προς τα πάνω, εκεί που είναι αυτοί. Στα business δεν μπορείς από μόνος σου να κάνεις ΤΙΠΟΤΑ. Αν δεν δεχτείς βοήθεια δεν πας πουθενά. Το πρώτο βήμα είναι να περιτριγυρίζεσαι από άτομα τα οποία θέλουν το καλό σου και η ενέργεια αυτή να είναι αυθεντική. Είναι αυτοί που θα είναι και οι ποιο τίμιοι μαζί σου λέγοντας σου αλήθειες και που θα σε οδηγήσουν προς στη σωστή κατεύθυνση. Το είδος των σχέσεων που έχεις υποδεικνύουν και το πόσο πετυχημένος είσαι. Εάν συναναστρέφεσαι με αυτούς που σε τραβάνε προς τα κάτω θα το βρεις πολύ δύσκολο να εξελιχθείς και να πετύχεις τους στόχους σου. Επίσης είναι σημαντικό να μπορείς να κρίνεις χαρακτήρες και προσωπικότητες ώστε να κάνεις τις σωστές επιλογές σχέσεων στις οποίες θα πρέπει να επενδύσεις. Το ίδιο ισχύει και για την αντίθετη περίπτωση.

Μην αφήνεσαι στην αμάθεια των άλλων. Όποιος και να είναι ο άλλος, από που κι αν προέρχεται να ξέρεις πάντα ότι τις πλείστες των περιπτώσεων γνωρίζουν λιγότερα από όσα νομίζεις. Συνήθως ο ρόλος τους και ο οργανισμός πίσω από τη θέση τους είναι αυτά που τους προσδίδουν, ας πούμε, γνώση και βάθος, παρά οι ίδιοι. Έχοντας στο μυαλό αυτό, ποτέ μην διστάσεις να δοκιμάσεις και μην αφήσεις την αμάθεια άλλων να μπουν στο δρόμο των φιλοδοξιών σου.

Δούλεψε ποιο σκληρά και πιο έξυπνα από τον οποιοδήποτε. 

Δεν υπάρχει συντόμι προς την επιτυχία. Κάτσε δούλεψε ή καλύτερα μάθε να δουλεύεις ποιο σκληρά από τον ‘ανταγωνισμό’ ώστε να είσαι στο πιο ψηλό σου επίπεδο. Μην φοβηθείς το ρίσκο και να είσαι γενναίος. Θα αποδώσει, μην φοβάσαι. Οι φιλοδοξίες θολώνουν όταν ο άνθρωπος τείνει να τα παρατήσει ή όταν σταματά να προσπαθεί. Είναι όπως την κουβέντα, Δευτέρα κόβω το κάπνισμα αλλά αυτή η Δευτέρα δεν γυρίζει ποτέ.

Η επιτυχία δεν είναι εύκολη, αντιθέτως είναι πολύ δύσκολη να την πετύχεις. Για να έχεις πιθανότητες θα πρέπει να μείνεις συγκεντρωμένος στους στόχους και φιλοδοξίες σου. Μάθε το ‘θέμα’ σου και γίνει σαίνι σε αυτό, γνώριζε για τον ανταγωνισμό, προσπάθησε να καταλαβαίνεις γιατί κάποιο αποτυγχάνουν, τι λάθη κάνουν και αν κάνεις τη μελέτη σου θα δεις ότι θα ξετυλίγονται ευκαιρίες  με τα εμπόδια να είναι λιγότερο δύσκολο να τα προσπεράσεις.