Η καλή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται. Όσο πιο οργανωμένα ξεκινήσουμε ένα πρωινό, τόσο πιο ομαλά θα κυλήσει ολόκληρη η μέρα. Ευτυχώς, υπάρχουν κάποιες συνήθειες που μπορούν να καλλιεργηθούν, ούτως ώστε να ξεκινήσουμε δυναμικά τον καθημερινό μας αγώνα και να είμαστε έτοιμοι να αντεπεξέλθουμε σε κάθε δυσκολία.

Αναλύονται εδώ 5 συνήθειες που μπορείτε να έχετε μόλις ξυπνήσετε για να βοηθήσετε την παραγωγικότητά σας:

1. Πλούσιο πρωινό

Κάτι που συχνά παραβλέπεται (ή περιορίζεται σε έναν καφέ) είναι το πρώτο γεύμα της ημέρας. Το πρωινό πρέπει να είναι το πιο πλούσιο γεύμα καθώς θα δώσει στο σώμα όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για συγκέντρωση, ευεξία και ενέργεια.

Tip: Φροντίστε να έχετε ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνη και πίνετε πολύ νερό. Κυρίως το νερό είναι απαραίτητο καθώς ο οργανισμός είναι στεγνός από τον ύπνο και ένα ποτήρι βοηθά να ξυπνήσετε. Αφήστε τον καφέ για το πρώτο διάλειμμα ή μία ώρα μετά το πρωινό σας.  

2. Γρήγορη ενημέρωση

Μια γρήγορη ματιά στις πρώτες ειδήσεις της ημέρας ικανοποιεί την ανάγκη του να μαθαίνουμε κάτι καινούργιο. Κάθε επιτυχημένος άνθρωπος έχει αυτή την ανάγκη και μια πρωινή ενημέρωση θέτει σε λειτουργία τον εγκέφαλο.

Μπορείτε ακόμη να λύσετε ένα μικρό σταυρόλεξο ή μια σπαζοκεφαλιά, ή και να διαβάσετε κάποιες σελίδες από ένα αγαπημένο σας βιβλίο. Και το πνεύμα χρειάζεται να πάρει μπρος το πρωί!

3. Γρήγορη άσκηση

Ένας απλός πλην εξαιρετικός τρόπος για να γεμίσετε ενέργεια, είναι με μια γρήγορη και συνάμα έντονη πρωινή γυμναστική. Αν δεν θέλετε να ξυπνάτε πιο νωρίς για να πηγαίνετε για τρέξιμο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ολιγόλεπτες, επιτόπιες ασκήσεις με το σώμα σας που πάλι θα σας δώσουν την ενέργεια που θέλετε.

Αν μπορείτε να αφιερώσετε 10 λεπτά κάθε πρωί και να κάνετε έντονη άσκηση θα δείτε πως θα θα βελτιωθεί και η διάθεσή σας, αφού τυχόν υπνηλία θα αποτελέσει παρελθόν. Απλά φροντίστε να είναι έντονη η προσπάθειά σας για να δείτε τη διαφορά.

Tip: Μετά από την άσκηση ένα κρύο ντους είναι ό,τι καλύτερο. Εν αντιθέσει με το ζεστό νερό που ηρεμεί το σώμα, το κρύο – για όσους το αντέχουν – ανεβάζει την κυκλοφορία του αίματος και σας κρατάει σε εγρήγορση. Βέβαια αν δεν καλλιεργηθεί αυτή η συνήθεια, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πολλούς!

4. Προγραμματισμός

Αν και ο προγραμματισμός ολόκληρης της ημέρας είναι καλύτερο να γίνεται από την προηγούμενη, εντούτοις μια ματιά στην ατζέντα τις πρωινές ώρες μπορεί να σας βοηθήσει καλύτερα στις δουλειές που πρέπει να γίνουν.

Ίσως εκείνη τη μέρα να μην έχετε διάθεση να ξεκινήσετε με μια συνάντηση, αλλά να έχετε όρεξη να καταπιαστείτε με κάτι άλλο. Αν εμπιστευτείτε την πρωινή σας διάθεση, μπορείτε να αναδιαρθρώσετε τη σειρά που θα γίνουν κάποιες εργασίες και να έχετε καλύτερο αποτέλεσμα.

5. Διαλογισμός

Είναι κάτι που δεν το βλέπουμε και δεν γίνεται συχνά. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι όμως αναγνωρίζουν την αξία του και πάντα σε κάθε τους συμβουλή τους τον προτείνουν.

Ο διαλογισμός είναι η επαφή κάθε ανθρώπου με τον εαυτό του. Συγκεντρώνει το μυαλό, ηρεμεί το σώμα και βοηθάει να δούμε μπροστά μας όλη τη μέρα, προσπαθώντας να την οργανώσουμε όσο καλύτερα γίνεται.

Είναι κι αυτός μια συνήθεια η οποία καλλιεργείται. Μπορείτε να του δώσετε μια προσπάθεια για να δείτε αν και πόσο θα σας βοηθήσει. Διαβάστε το σχετικό άρθρο: Ένα μυστικό που θα απογειώσει τη συγκέντρωσή σου

Μπόνους: Ένα χαμόγελο!

Η καλή διάθεση συχνά είναι θέμα επιλογής. Δεν φταίνε πάντα οι συγκυρίες που μας φέρνουν σε μια άβολη κατάσταση, φταίει η αντίδρασή μας σε αυτές. Αν καλλιεργήσουμε τη συνήθεια να αντιδράμε σε κάθε κατάσταση με ένα χαμόγελο, τότε η διάθεσή μας θα είναι πάντα θετική.

Τη διαφορά όντως την κάνει ένα χαμόγελο! Ακόμη και να μην το νιώθουμε, μπορούμε να ξεγελάσουμε τον εγκέφαλο (και τους γύρω μας) απλά με ένα χαμόγελο. Καλλιεργείστε το καθώς είναι το πιο όμορφο «κόσμημα» που μπορεί να φορεθεί κάθε πρωί.