Η επιτυχία είναι θέμα συνήθειας. Αν πείσεις τον εαυτό σου να συνηθίσει σε μικρές, συχνές επιτυχίες τότε θα κάνεις κτήμα σου και τις μεγαλύτερες.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερα μεγάλη προσπάθεια για να καταφέρεις να κερδίζεις μικρές νίκες σε καθημερινή βάση. Χρειάζεται όμως στοχευμένη και συστηματική προσπάθεια. Και ίσως κάποιες φορές να χρειαστεί να κάνεις το παραπάνω βήμα.

Πιο κάτω αναλύονται 5 συνήθειες που μπορεί μεν να σε βγάζουν από τη ζώνη ασφαλείας σου, οδηγούν όμως σε μικρές ή μεγαλύτερες επιτυχίες.

Να ξυπνάς πιο νωρίς

Ίσως το ακούς συχνά -και ο λόγος είναι επειδή είναι πραγματικά κάτι πολύ σημαντικό. Το πρωινό ξύπνημα, πιο νωρίς από αυτό που έχεις συνηθίσει, σε βγάζει πολύ από τη ζώνη άνεσής σου. Όσο σε βγάζει, άλλο τόσο σε ωφελεί.

Δεν είναι (μόνο) το ότι κερδίζεις περισσότερες ώρες μέσα στη μέρα. Είναι το ότι η καλλιέργεια πρωινών συνηθειών βοηθά στο να έχεις μια πιο ισορροπημένη μέρα.

Πρωινή γυμναστική, καλύτερο πρόγευμα, ήρεμο πρωινό παρά τρεχάματα για να προλάβεις… Συν του ότι δεν θα ακούσεις ποτέ κανέναν επιτυχημένο άνθρωπο να λέει πως ξυπνά αργά! Κάτι ξέρουν καλύτερα αυτοί.

Μάθε να λες όχι

Ένα μυστικό που κυρίως θα σου προσφέρει ψυχική ηρεμία. Να τους ευχαριστείς όλους είναι αδύνατο. Όσο πιο νωρίς το συνειδητοποιήσεις αυτό, τόσο πιο καλά θα τα έχεις με τον εαυτό σου. Αλλά και με τους άλλους.

Με λίγη εξάσκηση μπορείς να χρησιμοποιείς αυτή τη λέξη πιο πολύ. Μην σκέφτεσαι αν παρεξηγηθείς, όταν πρέπει να αρνηθείς μια πρόσκληση για να τελειώσεις κάτι που εκκρεμεί.

Ο δρόμος προς την επιτυχία απαιτεί κάποιες θυσίες. Αν δεν μπορεί ο περίγυρος να το αντιληφθεί αυτό, βοήθησέ τον εσύ να το καταλάβει. Απλά να λες “όχι” εκεί που ξέρεις πραγματικά πως χρειάζεται, για να έχεις το χρόνο να αφοσιωθείς σε εκείνα που σου είναι απαραίτητα.

Παραδέξου τα λάθη σου

Όσο δύσκολο κι αν φαντάζει, άλλο τόσο πιο απελευθερωτικό είναι. Όλοι έχουμε έναν εγωισμό, αλλά όλοι επίσης κάνουμε λάθη. Είναι ένα καθημερινό και σύνηθες φαινόμενο. Αφού το παίρνουμε ως δεδομένο, γιατί να μην το παραδεχόμαστε κιόλας;

Οι ηγέτες χαρακτηρίζονται από αυτή τους τη δύναμη. Το να παραδέχεσαι τα λάθη σου και μάλιστα μπροστά από κατωτέρους σου, σου εξασφαλίζει σεβασμό, σε βοηθά να διοικείς με το παράδειγμα και καλλιεργεί την εμπιστοσύνη στον περίγυρό σου.  

Δώσε και δέξου ανατροφοδότηση (feedback)

Με το feedback βελτιώνεσαι και προοδεύεις. Κυρίως αν ξέρεις πώς να δώσεις αλλά και πώς να το δεχτείς.

Η ειλικρίνεια εδώ παίζει σημαντικό ρόλο, όπως επίσης και η ωριμότητα να δεχτείς μια κριτική που δεν θα σου αρέσει.

Όταν δίνεις feedback να το κάνεις με τρόπο που θα βοηθήσει τον άλλο να βελτιωθεί. Μην τον αποπάρεις, μην του πεις καλά λόγια που δεν ευσταθούν απλά για να μην του θίξεις το έργο του.

Όταν δέχεσαι feedback να κρατάς τα αυτιά σου ανοικτά. Μπορεί να μην ευσταθούν όσα θα ακούσεις στη δική σου περίπτωση, αλλά σίγουρα κάπου θα ανακαλύψεις συμβουλές – διαμαντάκια στην προσπάθειά σου να βελτιωθεί.

Πες όχι στην αναβλητικότητα

Ένα «σύνδρομο» από το οποίο «πάσχει» πολύς κόσμος. Να αναβάλλεις πράγματα που δεν σου αρέσουν για πιο μετά.

Συνήθως έχεις και τη δικαιολογία ότι υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα για να εστιάσεις την προσοχή σου, οπόταν τα πιο μικρά τα παραβλέπεις για λίγο.

Όταν όμως αφήνεις την αναβλητικότητα των μικρών να σε κυριεύσει, τότε θα αρχίσεις να αναβάλλεις και τα πιο μεγάλα και σημαντικά.

Ένα χαρακτηριστικό των επιτυχημένων ανθρώπων, είναι ότι δεν αναβάλλουν πράγματα που πρέπει να γίνουν, όσο μικρά κι αν είναι. Αντίθετα, πιέζουν τον εαυτό τους επειδή πάντα στοχεύουν στο αποτέλεσμα και στο να τελειώνουν τις δουλειές τους.

Όταν καλλιεργήσεις αυτή τη συνήθεια, νιώθεις πιο καλά με τον εαυτό σου και σίγουρα πολύ πιο παραγωγικός. Δύσκολο εγχείρημα που όμως αξίζει κάθε προσπάθεια που θα καταβάλεις.

Ολοκληρώνοντας

Όταν έχεις τον τρόπο, μπορείς να κάνεις την επιτυχία κτήμα σου. Απλά να ξέρεις τι πρέπει να αλλάξεις και να είσαι διατεθειμένος να το αλλάξεις. Να θυμάσαι ότι όσο πιο δύσκολο σου είναι κάτι για να κάνεις, τόσο πιο δυνατός θα βγεις όταν το κατακτήσεις.