Είστε έτοιμοι λοιπόν για εκείνη τη θέση που κυνηγούσατε εδώ και καιρό. Στείλατε το τέλειο βιογραφικό με τις σωστές πληροφορίες και ήρθε η στιγμή που σας κάλεσαν. Είστε έτοιμοι?

Για να καταφέρετε να αρπάξετε εκείνη τη θέση εργασίας, για την οποία κάνατε αίτηση, η διαδικασία της συνέντευξης είναι το πιο δύσκολο κομμάτι πριν την επιτυχία. Είναι γνωστό ότι η καλή πρώτη εντύπωση θα διαδραματίσει σημαντικό παράγοντα στην απόφαση του μελλοντικού σας εργοδότη. Η σωστή προετοιμασία και η αντιμετώπιση σας με αυτοπεποίθηση για τη συνέντευξη είναι οι κύριοι παράγοντες ώστε να σας πουν το ‘προσλαμβάνεστε’.

Αν και η μελέτη των βιογραφικών, είτε από τον εργοδότη είτε από το τμήμα ανθρωπίνου δυναμικού, είναι χρονοβόρα διαδικασία, είναι σημαντικό για την εταιρεία να καθορίσει εάν ο υποψήφιος ταιριάζει για τη δουλειά και αν μπορεί να κατανοήσει το τι απαιτείται από τους μελλοντικούς εργοδότες του αλλά και τις εργασιακές συνθήκες. Μερικές πολύ απλές συμβουλές, προ συνέντευξης, θα βοηθήσουν για την καλύτερη προετοιμασία ώστε να κάνετε την καλύτερη εντύπωση.

Μάθετε πληροφορίες

Ξοδέψτε χρόνο μελετώντας τα πάντα για την εταιρεία. Ένας τρόπος να κάνετε καλή εντύπωση είναι να δείξετε ότι έχετε μια προκαταρκτική καλή γνώση για τα της εταιρείας στην οποία θέλετε να εργαστείτε, για τα προϊόντα τους, τις υπηρεσίες τους και κυρίως τους στόχους της. Με το να είστε εξοπλισμένοι με όσο δυνατόν περισσότερες πληροφορίες, θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τη συνέντευξη με αυτοπεποίθηση και θα δείξετε ότι είστε άτομο το οποίο ενδιαφέρετε να εργαστεί μαζί τους. Το να πάτε πρόχειρα και να διαβάσετε από πάνω κάποιες πληροφορίες στο website της εταιρείας, δεν είναι αρκετό. Ξοδέψτε χρόνο να διαβάσετε κάποια άρθρα για την εταιρεία, αν υπάρχει κάποιο blog να το μελετήσετε καθώς και να μελετήσετε σχολαστικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για περαιτέρω  πληροφορίες. Όσο πιο πολλά μάθετε τόσο πιο πολύ πληροφορία θα παραδώσετε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης εντυπωσιάζοντας.

Προετοιμαστείτε για κάποιες κοινές ερωτήσεις

Είναι εύκολο να συντάξετε κάποιες πληροφορίες γραπτώς, για τους λόγους που σας κάνουν ιδανικούς για τη θέση. Το να το κάνετε λεκτικά απευθείας θα βοηθήσει τα άτομα που θα έχετε απέναντι σας να αντιληφθούν περισσότερα για σας, αλλά και να καταλάβουν εάν οι στόχοι σας παραλληλίζονται με αυτούς της εταιρείας. Η έγκαιρη προετοιμασία για ερωτήσεις που πιθανόν να υποβληθούν θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση με αυτοπεποίθηση και η αυτοπεποίθηση είναι κάτι που θα φανεί έντονα. Ρωτήστε τον εαυτό σας για το που βλέπετε την καριέρα σας και τι περιμένετε από τη θέση που κυνηγάτε και πόσο θέλετε να ενταχθείτε στην εταιρεία. Η σωστή προετοιμασία στο κομμάτι των απαντήσεων, οι οποίες θα ικανοποιήσουν στον καλύτερο δυνατό βαθμό θα σας αυξήσουν τις πιθανότητες πρόσληψης. Καταγράψτε τα επιτεύγματα σας, τις ικανότητες σας, την ικανότητα διαχείρισης χρόνου, τα προσόντα σας και οτιδήποτε θεωρείτε είναι χρήσιμο να μιλήσετε για αυτό. Σημαντικό επίσης να γνωρίζετε τις δυνατότητες αλλά και αδύνατα σημεία σας. Όταν νιώστε έτοιμοι να απαντήσετε κάποιες κοινές ερωτήσεις, κάντε μια λίστα από ερωτήσεις τις οποίες εσείς θα υποβάλετε. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τα χαρακτηριστικά της θέσης, τις προσδοκίες της εταιρείας, τους στόχους αλλά και τι μπορεί η εταιρεία να σας παρέχει ως αντάλλαγμα.

Μελετήστε την περιγραφή της θέσης εργασίας

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να κερδίσετε την προσοχή του μελλοντικού σας εργοδότη είναι να κατανοήσετε τι ακριβώς ψάχνει η εταιρεία και να προσαρμόσετε τις απαντήσεις με τρόπο που να ταιριάζουν με τα καθήκοντα της θέσης που κυνηγάτε. Κατανοήστε τις απαιτήσεις της θέσης, οι οποίες αναφέρονται στην αγγελία και αντί να μαντέψετε τις ερωτήσεις που θα σας υποβληθούν, χρησιμοποιείστε τις πληροφορίες τις αγγελίας ή της προκήρυξης, και καταγράψτε πιθανές απαντήσεις οι οποίες να συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις της θέσης. Η περιγραφή των αρμοδιοτήτων της θέσης θα σας βοηθήσει αφάνταστα να προσαρμόσετε το κομμάτι των δυνατών αλλά και αδύνατων σημείων. Μην σας πάρει από κάτω εάν δεν πληρείτε όλα τα απαιτούμενα προσόντα. Επενδύστε περισσότερα σε αυτά που θα καλύψουν τυχόν αδυναμίες σας.

Practice makes perfect

Φανταστείτε τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, και κάντε εξάσκηση και από μέσα και από έξω δυνατά να ακούγεστε. Η προετοιμασία είναι σημαντικός παράγοντας στο να πάτε όσο το δυνατόν πιο άνετοι και ήρεμοι χωρίς φόβο και άγχος. Είναι αλήθεια ότι ένα μικρό τσίμπημα θα το νιώσετε και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Θα σας βοηθήσει να είστε σε εγρήγορση και να βγάλετε τον καλύτερο εαυτό σας, ωστόσο το υπερβολικό άγχος και η πίεση που θα βάλετε μπορεί να σας κάνει χαλάστρα. Ένα ποτηράκι,  λίγο κρασί θα σας βοηθήσει. Κάντε εξάσκηση μπροστά στον καθρέφτη, την ώρα του μπάνιου, απέναντι σε κάποιο φίλο η σύντροφο, παίξετε λίγο με τη στάση του κορμιού σας, τις εκφράσεις του προσώπου και κάντε επανάληψη τις απαντήσεις. Δεν είναι αναγκαίο να γράψετε κάτω το περιεχόμενους τους και να τα μάθετε απ’έξω ωστόσο μελετήστε το τι θέλετε να πείτε και πως θα το πείτε.

Καλή επιτυχία!