Οι επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν κοινά χαρακτηριστικά Μπορεί να διαφέρουν σε πολλά, αλλά ο τρόπος σκέψης τους ακολουθεί παρόμοια οδό. Γι΄αυτό και κάνουν πολλά, αλλά υπάρχουν και πράγματα που δεν κάνουν, ή καλύτερα, που δεν λένε.

Είναι σημαντικό να ελέγχεις τον τρόπο σκέψης σου και να μην βάζεις νοητά εμπόδια στον εαυτό σου. Γι’ αυτό και εδώ θα δούμε 4 πράγματα που δεν θα ακούσεις κάποιον επιτυχημένο άνθρωπο να λέει και μπορείς να υιοθετήσεις κι εσύ:

  1. Δεν μπορώ να το κάνω

Η διαφορά του επιτυχημένου από τον μη επιτυχημένο, είναι πως ο πρώτος συνεχίζει να προσπαθεί, τη στιγμή που ο δεύτερος σταματά όταν δεν βρίσκει διέξοδο.

Δεν είναι απαραίτητο να έχεις γνώσεις για να κάνεις κάτι. Είναι όμως απαραίτητο να έχεις το κουράγιο να το κάνεις. Βάζε στοίχημα με τον εαυτό σου κάθε φορά που νομίζεις πως δεν μπορείς να το κάνεις, να το κάνεις όσο πιο καλά γίνεται. Είναι κι αυτό μια συνήθεια.

Και θα εκπλαγείς με τον εαυτό σου.

  1. Δεν έχω χρόνο

Όταν δεν έχεις χρόνο, βρίσκεις χρόνο. Ίσως κάποιες φορές να χρειαστεί να βάλεις στην άκρη κάποια πράγματα που τρώνε πολύ χρόνο για το αποτέλεσμα που φέρουν. Ή ίσως χρειαστείς κάποια εξωτερική βοήθεια, για να αναλάβει τις χρονοβόρες εργασίες σου.

Συγκεντρώσου στο πως θα βρεις χρόνο αντί στο ότι δεν έχεις χρόνο. Θα δεις πως πάντα υπάρχει λύση.

Α, και μην ξεχνάς, έχεις τον ίδιο χρόνο που είχαν οι Αϊνστάιν, Στιβ Τζομπς, Μπιλ Γκέιτς ή ο Ομπάμα. Με μια σωστή διαχείριση θα δεις πως ο χρόνος είναι αρκετός.     

  1. Δεν ξέρω πώς να το κάνω

Και δεν χρειάζεται κιόλας να ξέρεις. Είναι πολλά τα πράγματα που δεν γνωρίζουμε αλλά μπορούμε να μάθουμε στη συνέχεια.

Με το διαδίκτυο να αποτελεί μια ανοικτή πηγή γνώσης, λίγα είναι τα πράγματα που δεν μπορείς να μάθεις. Και όχι μόνο. Για σχεδόν οτιδήποτε χρειάζεσαι σε όποιον χώρο και να είσαι, υπάρχουν και αυτοί που μπορούν να σε διδάξουν.

Συν τοις άλλοις, υπάρχει πάντα κάποιος που κάνει αυτό που χρειαζόμαστε πολύ καλά. Μια συνεργασία έχει πολλά οφέλη και σε αποφορτίζει από το άγχος να κάνεις κι άλλα πράγματα.  

  1. Εμείς το κάνουμε καλύτερα απ’ αυτούς

Κανένας επιτυχημένος δεν υποτιμά τον ανταγωνισμό. Αντίθετα, τον βλέπει σαν μια ευκαιρία να γίνεται καλύτερος. Όλοι έχουν κάτι να σε διδάσκουν ακόμη και αν είναι πιο μικροί από εσένα.

Μην ξεχνάς πως ακόμη και οι μεγαλύτεροι ξεκίνησαν από τα χαμηλά. Να δείχνεις τον ίδιο σεβασμό σε όλους.

Συνοπτικά

Ο τρόπος σκέψης καθορίζει πολλά πράγματα. Υιοθέτησε τον τρόπο που θα σε κάνει να σκέφτεσαι αλλά και να δρας σαν επιτυχημένος. Το πόσο καλά θα τα πας θα φανεί από την εκτίμηση και το σεβασμό που θα λαμβάνεις.