Όλοι αναζητάμε την επιτυχία. Είτε προσωπική, είτε επαγγελματική, η επιτυχία είναι το καύσιμο που μπορεί να σε παρακινήσει στο να πετύχεις κάτι μεγάλο.

Κάθε άνθρωπος που ακολουθεί το όνειρό του θέλει να φτάσει ψηλά. Μπορεί να τα καταφέρει, αλλά δεν χρειάζεται να ακολουθεί κατά γράμμα τους άγραφους κανόνες που συνοδεύουν κάθε επιτυχία.

Γι’ αυτό και πιο κάτω βρίσκονται 4 μύθοι που μπορείς να αποφύγεις, για να μην πέσεις σε ένα φαύλο κύκλο που ίσως σε βγάλει εκτός τροχιάς:

1.Ακολούθησε απλά το πάθος σου

Όταν κάνεις κάτι που αγαπάς, οι πιθανότητες να πετύχεις είναι πάντα μεγαλύτερες. Αυτό είναι πολύ σωστό, καθώς το κίνητρό σου να συνεχίζεις πηγάζει από μέσα σου.

Η παγίδα όμως βρίσκεται λίγο πιο βαθιά. Κάποιες φορές, το να βγάλεις χρήματα κάνοντας αυτό που αγαπάς είναι πιο δύσκολο από απλά να το κάνεις. Κυρίως όταν ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και ακόμη περισσότερο όταν υπάρχει κορεσμός στην αγορά.

Πάντοτε πρέπει να έχεις ανοικτό μυαλό, ούτως ώστε να προσαρμόζεσαι σ’ αυτό που χρειάζεται ο κόσμος και δεν το έχει από την υπάρχουσα αγορά. Αυτό σημαίνει πως θα κάνεις και πράγματα που δεν σου αρέσουν ιδιαίτερα, αλλά είναι αναγκαία για να γίνει σωστά μια δουλειά.

Προσπάθησε να αλλάξεις το ‘κάνε ό,τι αγαπάς’ με το ‘αγάπα ό,τι κάνεις’. Βρες τις προκλήσεις σε ό,τι κι αν επιλέξεις να κάνεις, έτσι ώστε να μην το βαρεθείς ποτέ.

  1. Δούλευε συνέχεια και να είσαι τελειομανής

Δύσκολα θα βρεις έναν επιτυχημένο άνθρωπο να σου πει πώς δεν χρειάζεται να δουλεύεις σκληρά. Αν και αυτό είναι μια προϋπόθεση επιτυχίας, εντούτοις δεν ισούται πάντα με επιτυχία.  

Το να δουλεύεις πολλές ώρες την ημέρα και μάλιστα να προσπαθείς να κάνεις τα πάντα τέλεια, πέρα από ουτοπικό είναι και βάναυσο. Οι παραγωγικοί άνθρωποι δεν μπορούν να βλέπουν συνέχεια τις λεπτομέρειες ενός project γιατί δεν έχουν το χρόνο για κάτι τέτοιο.

Και σίγουρα οι πολλές ώρες δουλειάς δεν σημαίνουν επιτυχίες. Το να δουλεύεις έξυπνα αντί πολύ είναι ένα σημαντικό βήμα για να έχεις το χρόνο που χρειάζεσαι για να δημιουργήσεις περισσότερα πράγματα.

Βρες τι σου κοστίζει πολύ σε χρόνο και βρες και τρόπους να το κάνεις πιο γρήγορα. Ο χρόνος είναι πολύτιμος και το καθαρό μυαλό ανοίγει νέους δρόμους.

  1. Συγκεντρώσου σε αυτό που κάνεις καλύτερα

Και αυτό το σημείο έχει δόση αλήθειας. Είναι πολύ καλύτερα να επενδύσεις στα δυνατά σου σημεία και να αφήσεις την ομάδα σου να αναλάβει αυτά που δεν περνούν από το χέρι σου.

Αυτό που δεν πρέπει να κάνεις, είναι να μην έχεις καθόλου γνώση στα άλλα σημεία που χρειάζονται για να διεκπεραιωθεί η δουλειά σου. Μετά δεν θα ξέρεις τι να ζητάς και αν το χρονικό πλαίσιο που ζητάς να γίνει κάτι είναι σωστό ή απέχει πολύ από την πραγματικότητα. 

Επίσης, με το να είσαι προσκολλημένος στον τομέα σου, χάνεις την επαφή με άλλα πράγματα που πιθανό να ωφελήσουν τόσο εσένα προσωπικά, όσο και το επάγγελμα που ασκείς.

Δοκίμασε να αναπτύξεις κι άλλες δεξιότητες, παρεμφερείς με το αντικείμενό σου, για να έχεις μια σφαιρική άποψη στο χώρο σου. Και μην αμελείς να καταπιάνεσαι και με άλλα πράγματα, που απέχουν από αυτά που ξέρεις ήδη. Μόνο όσοι ψάχνονται κερδίζουν περισσότερα από όσα έχουν!

  1. Με την επιτυχία έρχονται περισσότερα χρήματα

Η επιτυχία, η ευτυχία και ο πλούτος δεν συνδέονται απαραίτητα. Συνήθως, αυτοί που απολαμβάνουν τα τρία αυτά, είναι αυτοί που ανέπτυξαν το μυαλό τους και υιοθέτησαν συνήθειες που προκαλούν αυτά τα αποτελέσματα.

Η επιτυχία, όπως και η ευτυχία, δεν μετριούνται σε χρήμα. Είναι ανώτερες απ’ αυτό, οπόταν δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάτι υλικό για να περιγράψεις κάτι άυλο.  

Μην επικεντρώνεσαι στο χρήμα γιατί μετά χάνεται το όλο νόημα. Όταν κάνεις κάτι που αγαπάς – και αγαπάς ό,τι κάνεις – δεν έχεις ως κίνητρο το χρήμα. Αυτό έρχεται ως επακόλουθο και ως ανταμοιβή για τις ώρες που επενδύεις στο αντικείμενό σου.

Ολοκληρώνοντας

Υπάρχουν συνήθειες που όταν καλλιεργηθούν μπορούν να οδηγήσουν στην επιτυχία. Απλά, μην παρασύρεσαι από ό,τι διαβάζεις και ακούς. Ναι μεν οι επιτυχημένοι άνθρωποι μπορούν να σε βοηθήσουν πάρα πολύ με τις συμβουλές τους, αλλά κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές αντοχές και διαφορετικό τέμπο.

Μην φτάνεις στην υπερβολή και φρόντισε να φιλτράρεις ό,τι ακούς. Μερικά μπορείς να τα εφαρμόσεις, άλλα πάλι θα δεις πως δεν σου βγαίνουν σωστά. Μόνο εσύ ξέρεις τον εαυτό σου και αν ό,τι κάνεις ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία σου.