Το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου είναι η αυτοβελτίωση. Να γίνεσαι καλύτερος κάθε μέρα και να χαμογελάς όταν συγκρίνεις τον εαυτό σου σήμερα με αυτόν που ήσουν πριν κάποιους μήνες ή χρόνια.

Υπάρχουν αμέτρητοι χώροι που μπορείς να γίνεις καλύτερος. Στη δουλειά σου, στην οικογένειά σου, στις διαπροσωπικές σου σχέσεις, στα hobby σου κλπ.

Για να πετύχεις τη βελτίωση θες απλά λίγη προσπάθεια. Τίποτα δεν γίνεται χωρίς κόπο κι αυτό ίσως πλέον το γνωρίζεις καλά. Ευτυχώς όμως, δεν χρειάζονται διαφορετικές δεξιότητες αναλόγως της επιτυχίας που θέλεις.

Υπάρχουν συγκεκριμένες δεξιότητες που μπορούν να σε βοηθήσουν σε ό,τι κι αν επιλέξεις να κάνεις.

Κι εδώ αναλύονται 4:

1. Συναίσθηση

Έχω αναλύσει και στο παρελθόν τη συγκεκριμένη δεξιότητα καθώς τη θεωρώ μεγάλη αρετή. Το μυστικό για μια επιτυχημένη ζωή είναι οι δυνατές διαπροσωπικές σχέσεις. Και ένας τρόπος να το πετύχεις αυτό, είναι με την συναίσθηση.

Να μπαίνεις στη θέση του συνομιλητή σου και να τον νιώθεις πραγματικά. Να μην υποτιμάς τα προβλήματά του, όσο ασήμαντα κι αν σου ακούγονται. Να του προσφέρεις ένα πολύ σημαντικό κομμάτι σου: το χρόνο σου. Να τον ακούς προσεκτικά.

Να νιώθει ο άλλος πως έχει απέναντί του κάποιον που πραγματικά μπορεί να εμπιστευτεί.

Δεν είναι εύκολο πράγμα η καλλιέργεια συναίσθησης. Είναι όμως ένα συστατικό που δημιουργεί τις βέλτιστες διαπροσωπικές σχέσεις. Κι αυτές χρειάζονται παντού.

2. Διαχείριση Χρόνου

Εδώ θα κερδίσεις μεγάλο στοίχημα αν καταφέρεις να το πετύχεις. Η κακή διαχείριση χρόνου οδηγεί σε μια σειρά από αρνητικά γεγονότα: αναβλητικότητα, πολλές υποχρεώσεις, άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμηση κ.ο.κ.

Αν καταφέρεις όμως να μάθεις πώς να εκμεταλλεύεσαι κάθε στιγμής της ημέρας προς όφελός σου, θα κερδίσεις πολλά πράγματα. Θα έχεις και περισσότερο χρόνο να επενδύεις στον εαυτό σου και σε ό,τι σου είναι σημαντικό.  

3. Πειθαρχεία του μυαλού

Δεν ξέρω έναν τρόπο για να τονίσω τη συγκεκριμένη δεξιότητα με τρόπο που να υπογραμμίζει την πραγματική της αξία. Ένα δυνατό μυαλό μπορεί να μας ανυψώσει και να μας προσγειώσει με σχετική ευκολία.

Είναι μεγάλη πρόσκληση να έχεις ένα μυαλό που να το οδηγείς εσύ και όχι αυτό. Έχοντας πειθαρχεία απέναντι στον εαυτό σου μπορείς να πετύχεις πρακτικά ό,τι θέλεις.

Είναι και η επιτυχία τρόπος σκέψης. Δεν ξέρω αν εσείς γνωρίζετε κάποιον σπουδαίο άνθρωπο που να εκπέμπει αρνητικότητα.

Έχοντας τον έλεγχο του μυαλού μπορείς να πειθαρχείς στην επιτυχία. Να συνεχίζεις όταν όλα σου φαίνονται δύσκολα. Να έχεις πίστη στις δυνατότητές σου ακόμη και όταν τίποτα δεν φαίνεται να πάει καλά.

Είμαστε ό,τι σκεφτόμαστε. Γι’ αυτό και πρέπει οι σκέψεις να φτάνουν ψηλά. Think big!  

4. Ηγετική Ικανότητα

Όλοι λίγο πολύ κρύβουμε έναν ηγέτη μέσα μας. Δεν είναι μόνο προνόμιο των λίγων να δίνουν το παράδειγμα με τη συμπεριφορά τους.

Το ότι κάποιος δεν έχει διευθυντικό τίτλο σε μια εταιρεία δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να εμπνεύσει. Δεν σημαίνει πως δεν έχει τα στοιχεία εκείνα που χαρακτηρίζουν τους ανθρώπους σε ηγετικούς ρόλους. Δεν χρειάζεσαι κάποιον τίτλο για να δείξεις ηγετικά χαρακτηριστικά.

Χρειάζεται απλά να κάνεις αυτό που θεωρείς σωστό. Να δίνεις το καλύτερο από τον εαυτό σου. Να σωπαίνεις όταν δεν έχεις κάτι ουσιαστικό να πεις. Και να μιλάς όταν κάποιος χρειάζεται να σε ακούσει.

Ολοκληρώνοντας

Δεν είναι εύκολο πράγμα η προσωπική βελτίωση, ούτε κάτι που επιτυγχάνεται μέσα σε μια μέρα. Χρειάζεται καθημερινή προσπάθεια μέχρι να την κυνηγάμε με φυσικό τρόπο. Δύσκολα μπορούμε να αναπτύξουμε κάποιες δεξιότητες αλλά όταν τα καταφέρουμε είμαστε εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι. Και σίγουρα μετά βάζουμε πλώρη για να μάθουμε νέα πράγματα και να αναπτύξουμε νέες δεξιότητες.