Με 600 εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο, το Instagram είναι η πιο γρήγορα ανεπτυγμένη πλατφόρμα για influencer marketing για τη χρονιά που διανύουμε. Υπολογίζεται ότι τα brands θα επενδύσουν 1 δις δολάρια σε influencers μέχρι το τέλος του χρόνου, στο Instagram.

Η πλατφόρμα αν και δεν είναι η πιο πολυπληθές σε χρήστες, προσελκύει το μεγαλύτερο budget για σκοπούς influencer marketing και υπάρχει λόγος για αυτό. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι είναι η πιο γρήγορη σε ανάπτυξη, πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και η πιο κατάλληλη για τη βιομηχανία της μόδας, του lifestyl και της καταναλωτικής αγοράς.

Μέσα από έρευνα με θέμα την ανάλυση των hashtags τα οποία χρησιμοποιούνται στο Instagram, όπως #ad, #sponsored, #spon και #sp, για αξιολόγηση και κατανόηση της αξίας και της ανάπτυξης του influencer marketing, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:

  • 10 εκατομμύρια sponsored posts από brands μοιράστηκαν το 2016 στην πλατφόρμα
  • 1 δις δολάρια θα επενδυθούν από brands για ενεργοποίηση influencers το 2017

Το Instagram προσελκύει και ηγείται του influencer market σε θέματα κοινού και απόδοσης. Πέραν τούτου, brands όπως το H&M, η Adidas, η Samsung, η American Express, η Toyota, η Microsoft και πολλές άλλες επενδύουν τεράστια ποσά και έχουν συμφωνίες με Influencers με σκοπό να επικοινωνήσουν με τα κοινά τους. Το θετικό είναι ότι το Instagram Influencer Marketing μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιοδήποτε brand ανεξαρτήτως μεγέθους. Υπάρχουν και οι micro-influencers που κατά μέσο όρο κοστίζουν από 30 μέχρι 50 δολάρια για κάθε post (περίπου 33 με 55 ευρώ) και για αγορές όπως η Κύπρος με πολύ πιο χαμηλότερα ποσά. Το θετικό με το influencer marketing είναι ότι η επιλογή δεν είναι πάντα με influencers με το μεγαλύτερο κοινό αλλά με influncers οι οποίοι επηρεάζουν περισσότερο. Η επιλογή λοιπόν έχει πάντα να κάνει με την ποιότητα του engagement και όχι το reach κατά ανάγκη. Η επιλογή σας λοιπόν θα πρέπει να γίνει με βάση κριτήρια απόδοσης και όχι followers.